Sådan søger du støtte – del 1: Kom i gang

af Martin Høgild

Dette er en ny serie af artikler om, hvordan du kommer i gang med at søge støttekroner. Mulighederne er mange, men det kræver hårdt arbejde både at skrive en ansøgning og kvalificere sig til at modtage støtte. Derfor har vi snakket med en række musikere og branchefolk. I første artikel deler Morten Køie fra Turboweekend ud af sine erfaringer.

Jeg mødte første gang Morten i 2000. Det var til DM i Gymnasierock og vi deltog med hvert vores band. Morten stillede op med en af de første versioner af Turboweekend, dengang kaldet Psyonics. Jeg var øjeblikkeligt tryllebundet af hvor dygtige musikere, jeg syntes de var. Næste gang, jeg mødte Morten, var i 2006. Jeg havde bedt den upcoming designer, Sofie Hannibal fra Hvass & Hannibal, om at lave et logo til mit pladeselskab DXD-R. Det sagde hun ja til på den betingelse, at jeg remixede hendes kæreste Mortens nye band, Turboweekend. Det gjorde jeg så og snart mødtes jeg med Morten og det blev starten på et efterhånden langt venskab.

Morten er, udover at være en dygtig musiker, et af de mest dedikerede og positive mennesker jeg kender. Han har et fantastisk drive, og sammen med Silas, Martin og Anders i Turboweekend, er det medvirkende til, at de er nået til hvor de er i dag, som et af vores generations mest stabile og succesfulde bands på den danske musikscene. Turboweekend har, i løbet af deres karriere, flere gange søgt og modtaget støtte. Herunder fortæller Morten om sine erfaringer.


Generelt om støttekroner

“Jeg har stor respekt for de musikere og kunstnere, der kan klare det hele på egen hånd. Der er dog en masse penge, der allerede er sat af til det, vi går og laver. Alle de penge, der ligger i diverse fagforeninger i musikbranchen, stammer typisk fra Koda. Så i sidste ende, er det dig og mig som musikere, der har skabt grundlaget for, at der er penge at søge. Penge, der er med til at sørge for, at ny musik kan spire og skrives. Der er masser af ting, man som musiker ikke har råd til på egen hånd, som fx. at lave et reklamefremstød i Asien eller tage på tour i Sydamerika. Det er på den måde dejligt at bo i Danmark, for der er mange fonde og foreninger man kan søge penge fra til at realisere nogle af sine drømme og dygtiggøre sig. Pga. ny EU-lovgivning, er alle støttekroner tilgængelige uanset om du er medlem af en forening eller ej. Før var det sådan, at man skulle være medlem af fx Dansk Musiker Forbund for at søge hos dem. Nu kan man søge alle steder, også i udlandet. Og det virker til, på grund af den lovgivning, at de uddeler flere små beløb. Pengene er der allerede, så hvorfor skulle man ikke udnytte muligheden?”

Mulighederne er mange – fortab dig ikke i dem

“Typisk søger man penge til produktion eller deciderede arbejdslegater. Produktionsmidler er, som navnet antyder, penge til eksempelvis pladeproduktion og derfor midler der kan søges af bands, evt. med CVR-nummer. Arbejdslegater er for enkeltpersoner og kan søges til fx. at dygtiggøre sig eller skrive musik. Derudover findes der også ophold, man kan søge om. Derfor er det vigtigt, at du gør dig helt klart hvad det er du vil søge penge til. Der er nemlig forskellige krav til din ansøgning, alt efter hvad du søger og hvem du søger hos.”

Søg de midler der giver mening ift dit projekt

“Kort fortalt: hvis du vil komponere eller blive en bedre sanger, så er det et arbejdslegat,  du er ude efter. Vil du indspille og trykke en plade eller lave en festival for upcoming bands i din øvelokaleforening, så er det produktionsmidler, du skal gå efter. Det er ikke bare projektet, du skal tage stilling til, men også hos hvem du søger, for de kan alle have forskellige interesseområder. Det fremgår ikke nødvendigvis af foreningernes og fondenes oversigter, men der kan være nogle bestemte vækstlag, de er særligt interesserede i at støtte. Derfor kan det være en idé at tjekke op på hvem det egentlig er, der modtager støtte. Måske kan man være heldig at man lige præcis falder i en sådan kategori  – noget der mangler i vækstlaget af kunst og kultur, som en bestemt forening giver støtte til.

Det er heller ikke sikkert, du kan søge arbejdslegater til at dygtiggøre dig, hvis ikke du allerede har gang i en karriere og udgivelser eller en masse gigs bag dig. Kort sagt, søg kun hvor det giver mening for dem og for dig. Gør dig klart, hvad du selv vil og læs op på hvilke krav, de enkelte fonde og foreninger stiller. Dette kan altid findes på deres hjemmesider.”

Du skal være i gang

“Mange af de her penge kan du ikke søge, hvis ikke du allerede har noget musik indspillet, som du kan sende med. Det må godt være af tvivlsom karakter, rent kvalitetsmæssigt, fx. indspilning fra din telefon, eller en midi-demo, men du skal (som oftest) have noget musik at præsentere og blive vurderet på. Derfor er du nødt til at investere i det selv på forhånd og vise, at du kan komme ud over rampen på egen hånd også.

Sørg for at have noget, du kan vise frem. Ligesom med ansøgningen er det måske godt at være i god tid her. Hvad er vores to bedste numre? Hvem stoler du på i din omgangskreds, som kan give dig det råt for usødet? Det handler i sidste ende om at vise det bedste, man kan. Mærk efter om du selv tror på det, ellers er det måske bedre at arbejde videre og vente til næste ansøgningsfrist.”

Gå i gang i god tid

“Det er ikke bare en god idé at starte tidligt. Det er det eneste rigtige at gøre. Du har altid mulighed for at kontakte dem, du søger hos, for at få rådgivning til, hvordan du formulerer dig “korrekt”. Det er altså muligt at få besvaret spørgsmål, mens du er i gang. Det kan du ikke gøre dagen før, for så kimer telefonerne derinde og du kommer med al sandsynlighed ikke igennem. Så tjek deadlines for hvert kalenderår. De ligger der typisk et år frem. Gå i gang en måned før, find ud af hvad du er usikker på og kontakt støtteyderen.

Ér man medlem af de her foreninger (jeg er selv medlem af DJBFA), så tag til nogle af de møder, der informerer om mulighederne ved at søge penge, hvordan man gør og måske afslører nogle af de førnævnte tendenser i tiden.“

Få andre øjne på – det er gratis

“Få nogle kloge og nidkære venner eller familiemedlemmer til at læse ansøgningen igennem for indhold og stavefejl. Nogle du ved, der er gode til den slags. Hvis de forstår, hvad det er du prøver at få igennem klart og tydeligt, så er der en god sandsynlighed for, at modtageren af ansøgningen også gør det. Sørg for at have en god idé og en klar plan. Pas på med at akademisere dit sprog, men sørg for at din passion skinner igennem.”

Giv ikke op

“Hvis du ikke får penge første gang, betyder det ikke, at dit projekt ikke er godt nok. Jeg har tidligere sendt en ansøgning, jeg fik afslag på, som jeg så gentænkte og skrev om, så den kun fokuserede på én ting. Anden gang lykkedes det. Se afslaget som en mulighed for at forbedre din ansøgning, at blive klarere på hvad du vil, gøre endnu mere ud af dit budget og forbedre dine chancer, næste gang du søger. Hvis du tror på dit projekt, så bliv ved. Det skal nok lykkes, men det kan tage nogle gange.“

Opsummering:

  • ⬤ Start i god tid, find ud af hvad du er usikker på og få besvaret dine spørgsmål
  • ⬤ Gør dig fuldstændig klart, hvad du vil og hvem, der har størst interesse i at støtte dig
  • ⬤ Sørg for at have materiale og at leve op til de krav, der er til dig som ansøger hos den enkelte støtteyder, herunder et realistisk og gennemarbejdet budget, hvis du søger produktionsmidler
  • ⬤ Tag modtagernes tid seriøst ellers tager du heller ikke din egen tid seriøst
  • ⬤ Sørg for at få kritik på din ansøgning og budget fra nogen, du stoler på
  • ⬤ Lad være at give op, men find ud af hvordan du kan gøre dit projekt og budget mere skarpt

Se videoen fra 2010, hvor Turboweekend fortæller om deres ansøgningsproces og hvad der har betydet efterfølgende.


Her er Mortens liste over gode steder at søge støtte

Dansk Artist Forbund https://www.artisten.dk/Brug-DAF/Søg-tilskud/Søg-DAF

DJBFA http://www.djbfa.dk/soeg-legat

Dansk Musiker Forbund https://www.dmf.dk/medlemsservice/stoette/

Danske Populær Autorer http://dpa.org/stoette-kulturelle-midler

Koda http://www.koda.dk/medlem/sog-stotte/kollektive-bandmidler

Statens Kunstfond http://www.kunst.dk/kunststoette/


Næste artikel vil gå i dybden med budgettes betydning for ansøgningen.

Post by Martin Høgild

Comments are closed.